Farmanews.com

Notas de Prensa  

13 de marzo de 2015

La ingesta d’hidrats de carboni ha de representar entre el 55 i el 60% de l’aportació energètica diària en una dieta equilibrada

  •   El consum d’hidrats de carboni de la població és insuficient a Espanya, i només el 25% de la població arriba a les recomanacions dels experts

Barcelona, 13 de març de 2015. La rellevància dels hidrats de carboni en l’alimentació diària, els diferents tipus i les actuals xifres de sobrepès i obesitat són alguns dels temes abordats durant la jornada “Hidrats  de carboni,  nutrició i salut”, que ha tingut lloca la Reial Acadèmia  de Medicina de Catalunya (RAMC).  Segons els experts que hi han participat, mentre els últims anys les xifres de sobrepès i obesitat han anat augmentant a Espanya, la ingesta d’hidrats de carbonies manté per sota de les recomanacions nutricionals, que la situen en un 55-60% del’ aportació energètica diària. 

“La ingesta d’hidrats de carboni representa una part molt important del’ aportació energètica diària, ha de ser entre el 55 i el 60% d’aquesta aportació en una dieta equilibrada” ha explicat la Prof. Mònica Bulló, professora de nutrició humana del Departament de Nutrició de la Universitat Rovira i Virgili. D’acord ambaquesta experta, desde 1981 els hidrats de carbonies classifiquen segons l’índex glucèmic, és a dir, “segons la resposta glucèmica i insulinèmica generada a l’organisme després de la ingesta. Aquest índex ha esdevingut un nou paràmetre nutricional no solsper altractament del pacient obès, sinó també per la seva implicació i el seu ús potencial en la prevenció i el tractament d’altres patologies cròniques com la diabetis tipus 2, diversos tipus de càncer o la malaltia cardiovascular”, ha remarcat. 

Per la seva banda, el Prof. Màrius Foz, catedràtic emèrit de medicina de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona i un altre dels experts que han participat en la jornada, ha recordat que “el consum d’hidrats de carboni de la població espanyola és insuficient. Només el 25% de la població arriba a l’objectiu mínim aconsellat per la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària”, i ha insistit que “els hidrats de carboni no són ‘culpables’ de l’actual epidèmia d’obesitat”. 

Aquest expert ha destacat que malgrat que la prevalença de sobrepès i obesitat ha augmentat a Espanya els últims anys, als EUA aquestes xifres continuen sent molt superiors amb relació a Espanya, i sigui com sigui la tendència a l’increment en tots dos països sembla que s’ha aturat. Juntament amb això, l’especialista ha matisat que“el sobrepès pot no ser perjudicial per a la saluti fins i tot tenir un efecte protector”. 

El Prof. Ángel Gil, catedràtic de bioquímica i biologia molecular de la Universitat de Granada, ha explicat en la seva intervenció el procés que segueix el sucre en el metabolisme humà, i ha detallat que “els sucres simples o monosacàrids són directament absorbits per transportadors intestinals, i la majoria són transformats al fetgeen glucosa, que s’acumula en forma de glucogen, o en certs metabòlits que condueixen a la síntesi de triglicèrids”. 

Els triglicèrids en sang “no augmenten amb el consum de sacarosa o de fructosa fins que el consum és molt elevat (superior al 15% de l’energia total de la dieta, és a dir, més de 73 g/d de sucre per a una persona que faci una ingesta calòrica total de 2.000 kcal per dia)”, ha puntualitzat. 

La jornada tenia també com a moderadors el Prof. Lluís Serra-Majem, Catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de Las Palmas de Gran Canària, president de l’Acadèmia Espanyola de Nutrició i president de la Fundació per a la Investigació Nutricional, i el Prof. Ramon Segura, catedràtic emèrit de fisiologia de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, Membre de número de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.

 

Subir  

Subir notas de prensa y convocatorias

Próximas convocatorias   

No hay próximas convocatorias
Ver todas

Especialidades  

Busca notas de prensa por especialidad médica o enfermedad.Ver todas

Archivo  

Busca notas de prensa por su fecha de edición.

  Selecciona el año


Copyright © 2020, Farmavet, S.L. Todos los derechos reservados.