Notas de prensa

  • 30 de mayo de 2012
  • 134

Un de cada tres joves espanyols entre 14 i 16 anys és fumador entre 14 i 16 anys és fumador

El principal motiu pel qual els adolescents afirmen començar a fumar és per la necessitat d’integrar-se amb el seu grup.
§ L’aecc promou la campanya "Trenca amb el tabac" per sensibilitzar els joves de deixar de fumar amb lemes com "que els teus petons tinguin gust a petons" que s’imprimiran en estovalles individuals dels menjadors dels centres d’estudis.
§ La campanya també compta amb l’exposició itinerant "Tabac i falsos mites" que recorre els CAP de la província de Barcelona, taules informatives i proves de cooximetria, entre altres.

Barcelona, 30 de maig de 2012. L’aecc Catalunya contra el Càncer de Barcelona recorda que un de cada tres joves espanyols entre 16 i 24 anys és fumador (1). El principal motiu pel qual els joves d’entre 12 i 15 anys afirmen començar a fumar és per la necessitat d’integrar-se amb el seu grup o bé, per l’existència de fumadors entre els seus amics (el 52,9%), un segon motiu és per experimentar (el 34%) i un tercer per la curiositat de despertar les primeres "calades" (10,3%), segons l’estudi sociològic "Juventud y tabaquismo" de la Fundación Pfizer (2011).

Davant aquesta situació l’aecc Catalunya contra el Càncer de Barcelona organitza la campanya "Trenca amb el tabac" que té per objectiu prevenir als més joves del tabaquisme i els seus efectes. La campanya es dirigeix a aquesta franja d’edat perquè és un grup poblacional on el consum és elevat i la percepció de risc és baixa.

La campanya "Trenca amb el tabac" de l’aecc Catalunya contra el Càncer es difondrà a la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona i en els instituts de poblacions de les comarques barcelonines on té presència l’aecc.

A la Facultat d’Economia i Empresa es farà difusió a través de l’emissió en directe de dos programes de ràdio de Cadena SER: "Hora L" i "Especialistas Secundarios". L’emissió s’efectuarà de les 12 a les 14 h, des del Saló d’Actes de la Facultat (Av. Diagonal, 690. Barcelona). En aquest especial radiofònic, obert als estudiants i al públic en general, hi participaran: la degana de la Facultat, la Dra. Elisenda Paluzie, el Dr. Josep M. Ramón, membre del Comitè Tècnic de l’aecc, Àngela Sánchez, Directora i Gerent de l’aecc Catalunya contra el Càncer de Barcelona, Esteve Saltó, Director del Programa de Prevenció de Tabaquisme de la Generalitat de Catalunya i una fila zero amb testimonis de joves.

Una altra de les activitats organitzades per l’aecc és l’exhibició de l’exposició itinerant "Tabac i falsos mites" que recorre diferents Centres d’Atenció Primària (CAP) de la província de Barcelona, gràcies a un conveni de col·laboració signat entre l’Institut Català de la Salut (ICS) i l’aecc, mitjançant el qual l’Associació cedeix l’exposició a l’ICS durant 6 mesos als 18 CAP del Vallès Oriental. Del 4 al 8 de juny, l’exposició restarà al CAP Sant Celoni (Diputació, 30. Sant Celoni).

L’IKEA de L’Hospitalet de Llobregat també s’adhereix a la campanya i demà dijous 31 de maig instal·larà una taula informativa sobre el tabac on els voluntaris de l’aecc oferiran a tothom qui ho desitgi la possibilitat de realitzar una prova amb cooximetre per conèixer el nivell de diòxid de carboni dels seus pulmons. El centre d’IKEA també posarà a la venda espelmes solidàries, els beneficis dels quals es destinaran a l’aecc.

L’associació també organitza taules informatives sobre tabac amb proves de cooximetria i conferències a càrrec de professionals sanitaris a diferents poblacions de la província de Barcelona.

Les Juntes Locals de l’aecc participants a la campanya són:

1. Badalona.
2. Badia del Vallès.
3. Barberà del Vallès.
4. Caldes de Montbui.
5. Canovelles.
6. Castelldefels.
7. Castellgalí.
8. Igualada.
9. Manresa.
10. Mollet.
11. Montcada i Reixac.
12. Palau Solità i Plegamans.
13. Ripollet.
14. Sabadell.
15. Sant Celoni.
16. Sant Feliu de Codines.
17. Sant Fost de Campsentelles.
18. Sant Vicenç dels Horts.
19. Santa Coloma de Gramenet.
20. Vilanova i la Geltrú.

Les activitats que desenvoluparan seran:

- Distribució de les manteletes en un institut de cada zona.
- Taules informatives.
- Conferències.
- Exposició itinerant de Tabac (Vallès Oriental).

(1) Enquesta Europea de Salut a Espanya, 2009.

Dades sobre el tabac

· El tabac està compost per unes 4.000 substàncies diferents, 69 d’elles altament tòxiques i cancerígenes com ara:

­ Monòxid de carboni: deixalles tòxiques dels cotxes.
­ Nicotina: verí mortal.
­ Metanol: benzina per a coets.
< ­ Arsènic: mata-rates.
­ Poloni 210: element radioactiu.
­ Cadmi: es fa servir a les bateries.
­ Butà: gas per encenedor.
­ Cianur d’hidrogen: verí utilitzat a les cambres de gas.

· Fumar genera una necessitat psicològica i física a la nicotina.
· S’estima que un de cada tres joves espanyols entre 16 i 24 anys és fumador.
· El tabac pot fer perdre fins a 14 anys de vida i provoca més de 140 morts al dia a Espanya, unes 60.000 a l’any. A Catalunya moren 23 persones cada dia a causa del tabac, pràcticament una per hora. · Un de cada tres m
orts pertany a persones entre 35 i 65 anys.
· 3.000 persones que moren cada any són fumadors passius.
· El risc que té el no fumador exposat al fum del tabac de patir càncer de pulmó s’incrementa en un 20-30%.
· El risc de patir una malaltia cardíaca augmenta en un 25% en aquelles persones exposades al tabaquisme passiu. · El càncer de pulmó serà el segon en incidència per a l’any 2015 amb 28.206 casos.
· L’any 2008 varen morir 20.213 persones per càncer de pulmó, de les quals 17.163 eren homes i 3.050 dones.
· Es calcula que el 29% de les morts per malaltia coronària son degudes al tabac.
· 3 de cada 10 fumadors estan exposats al fum del tabac.
· A Catalunya, el 29,5% de la població de 15 anys i més és fumadora (població fumadora diària més l’ocasional), el 34,1% dels homes i el 24,8% de les dones. · El grup de 25-34 anys és el que té el percentatge més gran de població fumadora, el 39,4%.
· El 21,7% de la població de 15 anys i més és ex fumadora.

Sobre l’aecc

L’Associació Espanyola contra el Càncer (aecc) és una entitat social privada, sense afany de lucre i declarada d’utilitat pública. Té representació en més de 2.000 localitats i suma més de 14.000 voluntaris actius amb el propòsit de lluitar contra el càncer en totes les seves modalitats.

El treball de l’aecc es desenvolupa sota una filosofia de col·laboració i recolzament mutu amb les autoritats sanitàries, les institucions científiques i aquelles altres entitats que persegueixen una finalitat anàloga al de l’Associació. Tot plegat sota els principis d’independència, imparcialitat, transparència i objectivitat.

L’aecc Catalunya Contra el Càncer de Barcelona

La Junta Provincial de Barcelona, amb seu social al carrer de Marc Aureli, 14 baixos, gestiona els seus propis programes i ajudes que destinen íntegrament al seu àmbit d’actuació. Des de la Junta Provincial de Barcelona en depenen actualment 128 Juntes Locals distribuïdes a les comarques de: Anoia, Alt Penedès, Bages, Baix Llobregat, Barcelonès, Berguedà, Garraf, Maresme, Osona, Vallès Oriental i Vallès Occidental.

Entre els serveis i programes més significatius de l’aecc Catalunya Contra el Càncer destaquen: l’atenció psicosocial al malalt de càncer i la seva família; els programes de prevenció i les campanyes per promoure la salut; el foment de la recerca oncològica; els programes de voluntariat; i la mobilització social i de recursos per garantir la sostenibilitat dels serveis i programes.

Destacadas

  • XIV Curso de Cáncer Hereditario de SEOM

    Farmanews Farmanews

    XIV Curso de Cáncer Hereditario de SEOM

    Leer más
  • Giromed Institute y Pangaea Oncology crean Pectus Respiratory Health e inaugurarán un centro de investigación de enfermedades respiratorias en Girona

    Patricia Morén

    Giromed Institute y Pangaea Oncology crean Pectus Respiratory Health e inaugurarán un centro de investigación de enfermedades respiratorias en Girona

    Leer más
  • Las presentaciones atípicas pueden retrasar el diagnóstico de la XLH en hasta un 50% de los pacientes

    Alba Martín

    Las presentaciones atípicas pueden retrasar el diagnóstico de la XLH en hasta un 50% de los pacientes

    Leer más

Newsletter

Suscríbete para conocer las novedades del mundo farmacéutico y sanitario.

¿Qué es?

FarmaNews pone a disposición de los medios y departamentos de comunicación, un canal para publicar notas de prensa y convocatorias del mundo sanitario y farmacéutico.

Contacto

Avda. Mare de Déu de Lourdes, 108,
08757, Corbera de Llobregat
(Barcelona), España