Notas de prensa

  • 11 de enero de 2013
  • 135

Boi Ruiz assegura a la Jornada SARquavitae que cal reconvertir l’assistència sanitària dels malalts crònics

  • El Conseller de Salut, Boi Ruiz, va assegurar que s’ha de fer un replantejament profund de l’atenció sanitària de les necessitats pròpies de l’envelliment i la dependència 
  • El President de SARquavitae, Higinio Raventós, va posar de manifest que “són necessàries noves fórmules d’atenció als residents i una col·laboració público-privada eficient que disminueixi la pressió econòmica del sistema sanitari i l’optimització dels recursos” 
  • Experts i Administració van compartir models d’atenció i cura a malalts crònics per a seguir avançant en la millora de l’eficiència i la sostenibilitat del sistema sociosanitari catalans

Barcelona, 11 de gener de 2013.- L’èxit de la innovació, la recerca i la pràctica clínica ha comportat que malalties fins ara incurable, hagin esdevingut cròniques, generant així noves necessitats d’atenció vinculades a l’envelliment i la dependència. Aquesta va ser la conclusió principal de les jornades SARquavitae celebrades ahir al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona “Models innovadors en l’atenció a les malalties cròniques avançades”. L’acte va comptar amb la presència del Conseller de Salut, Boi Ruiz; la Directora de l’Institut Català de Serveis Socials (ICASS), Carmela Fortuny; la Delegada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Cristina Iniesta; i el president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, Miquel Vilardell.

Segons paraules del Conseller Boi Ruiz durant la inauguració de la jornada, “s’ha produït un canvi del que és culpable el nostre propi progrés: l’èxit de la innovació, la recerca i la pràctica clínica ha comportat que les malalties que no podem curar, es converteixin en cròniques”. Això ha comportat, va afegir el Conseller, “la necessitat d’un replantejament profund de com reconvertir l’atenció sanitària” trobant un equilibri amb les necessitats pròpies de l’envelliment.

Higinio Raventós, president de SARquavitae, va explicar que el sector fa front ara a nous reptes per adaptar les fórmules d’atenció sanitària a les necessitats d’uns usuaris cada cop més grans, y polimedicats. Raventós va assegurar que el 75% dels usuaris dels centres sociosanitaris són dones d’entre 75 i 85 anys, amb un elevat nivell de dependència, tant social com sanitari i que “un 60% dels nostres residents consumeix més de 7 fàrmacs”.

El President de SARquavitae va explicar que “centres i serveis sociosanitaris com els de SARquavitae permeten alleujar la pressió econòmica de l’atenció sanitària i optimitzar els recursos de l’Administració Pública, gràcies a sistemes innovadors que adopten la tecnologia com a aliats”. Jorge Guarner, Conseller Delegat – Director General de

SARquavitae, va apuntar que el gran repte del sector és l’atenció al malalt crònic: “Una persona amb una malaltia crònica que acudeix a urgències i ocupa un llit, costa a l’Administració 750 euros per dia d’ingrés, i ocupa una plaça necessària per a una persona amb una malaltia aguda. La bona coordinació ens permet que aquesta atenció mèdica al malalt crònic se li doni en un centre sociosanitari com, a un cost de 100 euros diaris, o a domicili aplicant les noves tecnologies com la telemedicina; amb una atenció personalitzada i d’excel·lència”.

SARquavitae ofereix serveis d’atenció específics orientats a malalts crònics basats en la teleassistència, l’atenció domiciliària i els recursos residencials. Aquests serveis permeten reduir el número d’ingressos hospitalaris d’aquest tipus de malalt.

Finalment, la directora general de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS), Carmela Fortuny, va agraïr la tasca portada a terme per la Fundació SARquavitae en la investigació de programes socials i sanitaris per als usuaris, i ha avançat la dada dels beneficiaris de la llei de dependència, que ja arriben a les 158.589 persones a Catalunya. El Pla de prevenció i atenció a la cronicitat, així com la història social medica compartida seran, segons Fortuny, dues de les eines clau en el tractament de la cronicitat. Des de SARquavitae es treballa per oferir una atenció i una cura adequada a les necessitats de cada usuari, potenciant la millora de les seves condicions de vida. Per aconseguir aquest objectiu, la companyia aposta fortament per la innovació a través dels quatre eixos de la seva fundació: la investigació i el desenvolupament, la qualitat, la formació i l’acció social.

SARquavitae (www.sarquavitae.es) té una plantilla formada per 9.000 professionals, ofereix més de 10.900 places repartides per tot el territori espanyol i atén a unes 200.000 persones l’any. La companyia disposa de 51 centres residencials, 11 centres d’atenció a la discapacitat, 60 centres de dia i 3 complexes de vivendes amb serveis. A més, també ofereix diàriament servei d’ajuda a domicili a més de 13.900 persones, realitza anualment 90.575 visites d’urgències mèdiques i d’infermeria, atén diàriament a 26.500 usuaris de teleassistència i ofereix un servei de call center mèdic i social de 96.716 trucades anuals.

Destacadas

  • La Cátedra VIU-NED de Neurociencia Global y Cambio Social abre una nueva convocatoria para el Premio a la Mejor Tesis Doctoral en Neurociencia

    Iciar Rubio

    La Cátedra VIU-NED de Neurociencia Global y Cambio Social abre una nueva convocatoria para el Premio a la Mejor Tesis Doctoral en Neurociencia

    Leer más
  • Nutricia impulsa la formación a médicos de familia sobre el deterioro cognitivo leve

    Ariana del Río García

    Nutricia impulsa la formación a médicos de familia sobre el deterioro cognitivo leve

    Leer más
  • Se presenta el primer análisis provisional del estudio PROSPER con mogamulizumab en pacientes con LCCT

    Ariana del Río García

    Se presenta el primer análisis provisional del estudio PROSPER con mogamulizumab en pacientes con LCCT

    Leer más

Newsletter

Suscríbete para conocer las novedades del mundo farmacéutico y sanitario.

¿Qué es?

FarmaNews pone a disposición de los medios y departamentos de comunicación, un canal para publicar notas de prensa y convocatorias del mundo sanitario y farmacéutico.

Contacto

C/ Pau Clarís, 21, local 2
08780, Pallejà, Barcelona