Notas de prensa
- Sin apartado
- General
La mutilació genital quadruplica la probabilitat de complicacions en el part
Segons un estudi de la Fundació Wassu-UAB en col·laboració amb l′Obra Social "la Caixa", les dones amb mutilació, que representen el 75% de les gambianes examinades, tenen quatre vegades més probabilitat de patir complicacions en el part.
Una nova metodologia basada en la investigació aplicada i la transferència del coneixement en cascada cap a les institucions i professionals de la salut, i des d′aquests a les pròpies comunitats, obté resultats positius a Gàmbia.
Amb motiu del dia 6 de febrer, Dia Internacional de Tolerància Zero contra la Mutilació Genital Femenina, aquests avenços han estat presentats en roda de premsa aquest matí a Barcelona per l′antropòloga de la UAB Adriana Kaplan.
La mutilació genital femenina (MGF) és una pràctica tradicional perjudicial que afecta a 140 milions de dones i més de 3 milions de nenes l′any a Àfrica Subsahariana. Gàmbia és un dels països amb major prevalença de MGF (76,3%) i les dones gambianes immigrades presenten la taxa de fecunditat més alta d′Espanya, el que trasllada el problema al nostre país. La MGF comprèn tots els procediments que, de forma intencional i per motius no mèdics, alteren o lesionen els òrgans genitals femenins i presenta conseqüències negatives, immediates i a llarg termini per a la salut de les nenes i de les dones.
A Gàmbia, des l′any 2010 i per mitjà de l′ONG Wassu Gàmbia Kafo, es desenvolupa un Pla Nacional de Prevenció i Atenció de la MGF implementat a través del propi Ministeri de Salut del país i agències de Nacions Unides (UNICEF, OMS i UNFPA). Aquest pla es basa en la investigació clínica i qualitativa, realitzada a Gàmbia des de l′any 1989 sota el paraigua de la Universitat Autònoma de Barcelona, que va proporcionar informació valuosa sobre la percepció de la MGF per part dels i de les professionals gambians i sobre les complicacions mèdiques relacionades amb la MGF.
En aquest marc, s′ha format més de 1500 professionals de la salut, sobre les conseqüències de la MGF i el seu maneig i prevenció. Entre ells, hi ha professors i estudiants de la Facultat de Medicina, del programa de Medicina Comunitària, Escoles d′Infermeria i Obstetrícia i professionals de la salut en actiu, a tot el país.
El primer balanç d′aquesta formació, presentat a través del documental "Un futur sense Mutilació", demostra que l′adquisició de coneixements sobre la MGF, a través de la formació o bé a través d′accions de capacitació, va desencadenar un canvi d′opinió en aquests professionals, i va possibilitar la seva transferència en cascada a les comunitats, on són agents legitimats.
Així, aquest canvi d′actitud davant d′una pràctica ancestral, profundament arrelada i defensada per un 42% d′aquests professionals, va permetre pilotar aquesta metodologia a la regió del North Bank, arribant a les seves arrels i apoderant de coneixement a agents comunitaris com imams, comunicadors tradicionals, llevadores tradicionals i circumcidadores.
RESULTATS CLÍNICS
El segon estudi clínic realitzat a Gàmbia sobre les conseqüències de la MGF inclou les complicacions durant el part i per al nounat. Les dades es van recollir en 588 pacients, que eren dones que havien estat ateses en centres de salut de la regió occidental de Gàmbia amb motiu de cures prenatals o per al part i que tenien MGF practicada o no.
S′ha trobat que les pacients amb MGF (el 75,6% de les dones examinades) tenien una probabilitat més alta de tenir problemes crònics com dismenorrea, dolor vulvar o vaginal, cicatrització anòmala i problemes sexuals. A més, les dones amb MGF tenien quatre vegades més probabilitat de patir complicacions durant el part. Així mateix, el nadó tenia quatre vegades més probabilitat de patir complicacions, si la seva mare tenia la MGF practicada. Aquests resultats demostren per primera vegada la magnitud de les conseqüències de la MGF sobre les complicacions del part i la salut del nadó a Gàmbia.
Aquests resultats clínics han estat requerits per la vicepresidenta de Gàmbia per sensibilitzar els líders religiosos i parlamentaris i promoure, amb base científica, un camí cap a la promulgació d′una Llei que prohibeixi la MGF a Gàmbia.
DOCUMENTAL
La Fundació Wassu-UAB ha realitzat un vídeo documental que recull testimonis d′estudiants, tutors i professionals de la salut formats a Gàmbia. El documental evidencia com les formacions realitzades han aconseguit generar un canvi d′opinió respecte de la pràctica de la MGF. El vídeo també conté els testimonis de llevadores tradicionals, líders religiosos i referents comunitaris tradicionals que han estat formats en l′última etapa d′aquest procés de transferència de coneixement a les comunitats.
PREVENCIÓ DE LA MGF A ESPANYA
D′acord al mapa de la MGF a Espanya, elaborat sobre la base de dades censals actualizades l′any 2009, s′estima que a Espanya viuen més de 10.000 nenes que estan en risc de ser sotmeses en els propers anys a una MGF.
Aquestes nenes són majoritàriament de nacionalitat nigeriana, senegalesa, gambiana i guineana i viuen principalment a Catalunya, Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Canàries, Aragó, Illes Balears i País Basc.
La metodologia emprada a Espanya, de manera similar a la metodologia utilitzada a Gàmbia, es basa en el fet que els professionals i les professionals d′Atenció Primària ocupen un lloc clau en la prevenció i en la detecció de les MGF. Els serveis de salut, escoles i serveis socials, per les seves característiques de proximitat, accessibilitat i universalitat, constitueixen l′espai idoni per permetre l′apropament a aquest repte intercultural que plantegen les noves ciutadanies al nostre país.
En el marc de l′Observatori transnacional, a Espanya (Catalunya, País Basc i Balears), s′està format a professionals d′Atenció Primària en salut, treball social i educació, arribant a un total de més de 2.500 professionals formats fins ara.
Recentment, a nivell municipal i per mitjà de la signatura de convenis, s′estan implementant polítiques de prevenció de proximitat, respectuoses i coneixedores de la realitat, que es van traduir en casos d’èxit de prevenció de la MGF en nenes africanes que viatjaven de vacances al seu país d′origen.
FUNDACIÓ Wassu-UAB
La Fundació Wassu-UAB i l′Observatori Transnacional d′Investigació Aplicada a Noves Estratègies per a la Prevenció de les Mutilacions Genitals Femenines
A través de la Fundació Wassu-UAB, creada fa un any sobre les bases d′un treball que comença el 1987, des del Departament d′Antropologia Social i Cultural de la UAB, es treballa per prevenir la MGF de les joves subsaharianes, des de la investigació aplicada, la transferència del coneixement i la proposta de rituals alternatius a les poblacions afectades.
La professora Kaplan, directora de la Càtedra de Transferència del Coneixement Parc de Recerca UAB i de la Fundació Wassu-UAB, lluita des de 1987 per prevenir la MGF de les joves subsaharianes, des de la recerca aplicada, la transferència del coneixement i la proposta de rituals alternatius a les poblacions afectades. El 2008, amb el suport de la Fundació "la Caixa", es crea l′actual "Observatori Transnacional d′Investigació Aplicada a Noves Estratègies per a la Prevenció de les Mutilacions Genitals Femenines", amb seu a Espanya i Gàmbia, que s′alberga a la Fundació Wassu.
Per a la professora de la UAB Adriana Kaplan, impulsora del projecte, "el potencial d′aquesta iniciativa és que es tracta d’un enfocament amb base científica, sostenible, basada en l′evidència i orientada a resultats. És una investigació aplicada a la transferència del coneixement en cascada cap a les institucions i professionals de la salut, i des d′aquests a les pròpies comunitats. Rau també en la circularitat de l′abordatge transnacional que es porta a terme des de 1989, les dones immigrades aquí traslladen seus coneixements en origen. I, finalment, es basa en l′apropiació del projecte per part de les institucions de cada país, que el consoliden com una proposta fàcilment exportable".
L′Observatori Transnacional i la Fundació Wassu-UAB reben el suport de la Fundació "la Caixa", la Diputació Foral d′Àlaba i l′Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID).
ÀREA INTERNACIONAL DE LA FUNDACIÓ "la Caixa"
Des de la seva creació, el 1997, l′Obra Social "la Caixa", a través del seu programa de Cooperació Internacional, col·labora en la promoció d′accions que suscitin el desenvolupament als països de renda baixa. Aquest compromís es materialitza en el suport d′iniciatives nacionals i internacionals de justícia social innovadores, de qualitat i que incentiven la participació local, prioritzant els col·lectius més vulnerables. A partir d′un enfocament integral, es dóna suport a projectes de promoció d′activitats econòmiques i productives sostenibles, microcrèdits, programes de foment de la formació i captació o el suport a accions enfront d′emergències. Aquestes iniciatives es desenvolupen en col·laboració amb organitzacions no governamentals per al desenvolupament (ONGD) i altres entitats de cooperació espanyoles, i amb organismes, institucions i poblacions locals.
Fins ara, el programa de Cooperació Internacional de "la Caixa" ha impulsat 490 projectes en 62 països, amb una aportació de més de 72 milions d′euros.
Més informació:
Prevención de la mutilación genital: nuevos avances en Gambia gracias a la transferencia del conocimiento en cascada
La mutilación genital cuadruplica la probabilidad de complicaciones en el parto
Según un estudio de la Fundación Wassu-UAB en colaboración con la Obra Social "la Caixa”, las mujeres con mutilación, que representan el 75% de las gambianas examinadas, tienen cuatro veces más probabilidad de sufrir complicaciones en el parto.
Una nueva metodología basada en la investigación aplicada y la transferencia del conocimiento en cascada hacia las instituciones y profesionales de la salud, y desde éstos a las propias comunidades, obtiene resultados positivos en Gambia.
Con motivo del día 6 de Febrero, Día Internacional de Tolerancia Cero contra la Mutilación Genital Femenina, estos avances han sido presentados en rueda de prensa esta mañana en Barcelona por la antropóloga de la UAB Adriana Kaplan.
La mutilación genital femenina (MGF) es una práctica tradicional perjudicial que afecta a 140 millones de mujeres y a más de 3 millones de niñas al año en África Subsahariana. Gambia es uno de los países con mayor prevalencia de MGF (76,3%) y las mujeres gambianas inmigradas presentan la tasa de fecundidad más alta de España, lo que traslada el problema a nuestro país. La MGF comprende todos los procedimientos que, de forma intencional y por motivos no médicos, alteran o lesionan los órganos genitales femeninos y presenta consecuencias negativas, inmediatas y a largo plazo para la salud de las niñas y mujeres.
En Gambia, desde el año 2010 y a través de la ONG Wassu Gambia Kafo, se viene desarrollando un Plan Nacional de Prevención y Atención de la MGF implementado a través del propio Ministerio de Salud del país y agencias de Naciones Unidas (UNICEF, OMS y UNFPA). Este plan se basa en la investigación clínica y cualitativa, realizada en Gambia desde el año 1989 bajo el paraguas de la Universitat Autónoma de Barcelona, que proporcionó información valiosa sobre la percepción de la MGF por parte de los/as profesionales gambianos/as así como sobre las complicaciones médicas relacionadas con la MGF.
En este marco, se ha formado a más de 1500 profesionales de la salud sobre las consecuencias de la MGF, su manejo y prevención. Entre ellos, se cuentan profesores y estudiantes de la Facultad de Medicina, del programa de Medicina Comunitaria, Escuelas de Enfermería y Obstetricia y profesionales de la salud en activo, en todo el país.
El primer balance de esta formación, presentado a través del documental “Un futuro sin Mutilación”, demuestra que la adquisición de conocimientos sobre la MGF, a través de la formación o bien a través de acciones de capacitación, desencadenó un cambio de opinión en estos profesionales, y posibilitó su transferencia en cascada a las comunidades, donde son agentes legitimados.
Así, este cambio de actitud frente a una práctica ancestral, profundamente arraigada y defendida por un 42% de estos profesionales, permitió pilotar en la región del North Bank la metodología, llegando a sus raíces y empoderando de conocimiento a agentes comunitarios como imams, comunicadores tradicionales, comadronas tradicionales y circuncidadoras.
RESULTADOS CLÍNICOS
El segundo estudio clínico realizado en Gambia sobre las consecuencias de la MGF incluye las complicaciones durante el parto y para el neonato. Los datos se recogieron en 588 pacientes, que eran mujeres que habían sido atendidas en centros de salud de la región occidental de Gambia con motivo de cuidados prenatales o para el parto y que tenían MGF practicada o no.
Se ha encontrado que las pacientes con MGF (75,6 % de las mujeres examinadas) tenían una probabilidad más alta de tener problemas crónicos como dismenorrea, dolor vulvar o vaginal, cicatrización anómala y problemas sexuales. Además, las mujeres con MGF tenían cuatro veces más probabilidad de sufrir complicaciones durante el parto. Asimismo, el recién nacido tenía cuatro veces más probabilidad de sufrir complicaciones, si su madre tenía la MGF practicada. Estos resultados demuestran por primera vez la magnitud de las consecuencias de la MGF sobre las complicaciones del parto y la salud del recién nacido en Gambia.
Estos resultados clínicos han sido requeridos por la Vicepresidenta de Gambia para sensibilizar a los líderes religiosos y parlamentarios y promover, con base científica, un camino hacia la promulgación de una Ley que prohíba la MGF en Gambia.
DOCUMENTAL
La Fundación Wassu-UAB ha realizado un vídeo documental que recoge testimonios de estudiantes, tutores y profesionales de la salud formados en Gambia. El documental evidencia como las formaciones realizadas han logrado generar un cambio de opinión respecto a la práctica de la MGF. El vídeo también contiene los testimonios de comadronas tradicionales, líderes religiosos y referentes comunitarios tradicionales que han sido formados en la última etapa de este proceso de transferencia de conocimiento a las comunidades.
PREVENCIÓN DE LA MGF EN ESPAÑA
De acuerdo al mapa de la MGF en España, elaborado en base a datos censales actualizadosen el año 2009, se estima que en España viven más de 10.000 niñas que están en riesgo de ser sometidas en los próximos años a una MGF.
Estas niñas son mayoritariamente de nacionalidad nigeriana, senegalesa, gambiana y guineana y viven principalmente en Cataluña, Comunidad de Madrid, Comunidad Valenciana, Canarias, Aragón, Islas Baleares y País Vasco.
La metodología empleada en España, de manera similar a la metodología utilizada en Gambia, se basa en el hecho de que los/las profesionales de Atención Primaria ocupan un lugar clave en la prevención y detección de las MGF. Los servicios de salud, escuelas y servicios sociales, por sus características de proximidad, accesibilidad y universalidad, constituyen el espacio idóneo para permitir la aproximación a este reto intercultural que plantean las nuevas ciudadanías en nuestro país.
En el marco del Observatorio Transnacional, en España (Cataluña, País Vasco i Baleares), se está formado a profesionales de Atención Primaria en salud, trabajo social y educación, llegando a un total de más de 2.500 profesionales formados hasta la fecha.
Recientemente, a nivel municipal y a través de la firma de convenios, se están implementando políticas de prevención de proximidad, respetuosas y conocedoras de la realidad, que se tradujeron en casos exitosos de prevención de la MGF en niñas africanas que viajaban de vacaciones a su país de origen.
FUNDACIÓN WASSU-UAB
La Fundación Wassu-UAB y el Observatorio Transnacional de Investigación Aplicada a Nuevas Estrategias para la Prevención de las Mutilaciones Genitales Femeninas
A través de la Fundación Wassu-UAB, creada hace un año sobre las bases de un trabajo que empieza en 1987, desde el Departamento de Antropología Social y Cultural de la UAB, se trabaja para prevenir la MGF de las jóvenes subsaharianas, desde la investigación aplicada, la transferencia del conocimiento y la propuesta de rituales alternativos a las poblaciones afectadas.
La profesora Kaplan, directora de la Cátedra de Transferencia del Conocimiento Parc de Recerca UAB y de la Fundación Wassu-UAB, lucha desde 1987 para prevenir la MGF de las jóvenes subsaharianas, desde la investigación aplicada, la transferencia del conocimiento y la propuesta de rituales alternativos a las poblaciones afectadas. En 2008, con el apoyo de la Fundació “la Caixa”, se crea el actual “Observatorio Transnacional de Investigación Aplicada a Nuevas Estrategias para la Prevención de las Mutilaciones Genitales Femeninas”, con sede en España y Gambia, que se alberga en la Fundación Wassu.
Para la profesora de la UAB Adriana Kaplan, impulsora del proyecto, “el potencial de esta iniciativa radica en que es un enfoque con base científica, sostenible, basada en la evidencia y orientada a resultados. Se trata de investigación aplicada a la transferencia del conocimiento en cascada hacia las instituciones y profesionales de la salud, y desde éstos a las propias comunidades; radica también en la circularidad del abordaje transnacional que se lleva a cabo desde 1989, las mujeres inmigradas aquí trasladan sus conocimientos en origen; y, por último, se basa en la apropiación del proyecto por parte de las instituciones de cada país, que lo consolidan como una propuesta fácilmente exportable”.
El Observatorio Transnacional y la Fundación Wassu-UAB reciben el apoyo de la Fundación “la Caixa”, la Diputación Foral de Álava y la Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo (AECID).
ÁREA INTERNACIONAL DE LA FUNDACIÓN “la Caixa”
Desde su creación, en 1997, la Obra Social “la Caixa”, a través de su programa de Cooperación Internacional, colabora en la promoción de acciones que susciten el desarrollo a los países de renta baja. Este compromiso se materializa en el apoyo de iniciativas nacionales e internacionales de justicia social innovadoras, de calidad y que incentivan la participación local, priorizando los colectivos más vulnerables. A partir de un enfoque integral, se da apoyo a proyectos de promoción de actividades económicas y productivas sostenibles, microcréditos, programas de fomento de la formación y captación o el apoyo a acciones frente a emergencias. Estas iniciativas se desarrollan en colaboración con organizaciones no gubernamentales para el desarrollo (ONGD) y otras entidades de cooperación españolas, y con organismos, instituciones y poblaciones locales.
Hasta ahora, el programa de Cooperación Internacional de “la Caixa” ha impulsado 490 proyectos en 62 países, con una aportación de más de 72 millones de euros.
Más información: