Notas de prensa

  • 16 de febrero de 2016
  • 96

Una de cada tres dones i un de cada cinc homes catalans de més de 50 anys patiran una fractura per osteoporosi

  • ‘Els teus ossos, la teva segona pell’ és una campanya de prevenció de la fractura per osteoporosi, l’objectiu de la qual és conscienciar la població de més de 60 anys de la necessitat d’anar al metge per valorar la salut dels ossos

  • La campanya ha fet més de 6.000 densitometries en nou ciutats, les quals han servit per detectar més d’un 30% de casos d’osteoporosi o osteopènia

  • Catalunya és la comunitat autònoma amb la ràtio més gran de fractures de maluc, una de les fractures més habituals causades per l’osteoporosi en persones de més de 65 anys

Barcelona, 16 de febrer de 2016.- L’osteoporosi afecta a Espanya prop de 3 milions de persones i és responsable dels 9 milions de fractures òssies que es produeixen cada any en el món en persones de més de 50 anys. Les estimacions dels professionals indiquen que, a partir d’aquesta edat, una de cada tres dones i un de cada cinc homes bascos tindrà una fractura osteoporòtica, bàsicament a la columna, al maluc o al canell.  

 

Per tal de transmetre a la societat la importància de prevenir les fractures per osteoporosi, la Fundación Hispana de Osteoporosis y Enfermedades Metabólicas Óseas (FHOEMO) ha posat en marxa la campanya de prevenció ‘Els teus ossos, la teva segona pell’, que va començar el passat 20 d’octubre a Madrid, coincidint amb el Dia Mundial de l’Osteoporosi i que acaba a Barcelona.

 

Catalunya, la comunitat amb la ràtio més gran de fractures de maluc  

La fractura per fragilitat representa a Espanya una xifra superior a la suma de casos d’infart, de càncer de mama i d’embòlia, fet que suposa un problema sociosanitari important per l’impacte en la salut i la qualitat de vida dels pacients.  Això es deu al fet que comporta dolor, discapacitat i, fins i tot, la mort prematura, però també a causa del cost econòmic i social del seu tractament i les seves conseqüències.

 

En el nostre país, el cost anual de les fractures osteoporòtiques i les complicacions que se’n deriven és de 2.900 milions d’euros i es preveu que augmenti un 25% en els propers deu anys a causa de l’envelliment gradual de la població.

 

Segons diversos estudis, Catalunya és la comunitat autònoma amb la ràtio més gran de fractures de maluc en persones de més de 65 anys. Si bé la mitjana nacional se situa en 511 casos per cada 100.000 habitants, en el cas de Catalunya la xifra s’eleva a 639 casos.

                                                                                 

Curiosament, les regions amb un clima més mediterrani (Catalunya, Comunitat Valenciana, Múrcia, Andalusia i Illes Balears) són les que mostren una diferència més gran d’incidència d’aquesta mena de fractures segons les èpoques de l’any, ja que tenen l’índex més baix de tot Espanya a l’estiu i el més alt a l’hivern.

 

A pesar de l’alta incidència, les dades s’han estabilitzat en els darrers anys, un fet que s’atribueix als programes de detecció, prevenció, diagnòstic i tractament per evitar les fractures per osteoporosi.

 

Necessitat de cuidar-se per dins i per fora 

La campanya va adreçada a dones i homes de més de 60 anys amb l’objectiu d’aprofundir en la necessitat de cuidar-se per dins tal com ens cuidem per fora. Per fer arribar aquest missatge a la societat, aquesta campanya s’ha presentat en 9 ciutats espanyoles entre l’octubre de 2015 i el febrer de 2016 (Madrid, Santiago de Compostela, Saragossa, Màlaga, Alacant, Toledo, Oviedo, Bilbao, Sevilla) i acaba a Barcelona.

 

Durant el 16 i 17 de febrer, es duran a terme densitometries de forma gratuïta a tots els assistents a la carpa instal·lada a la plaça de Francesc Macià. A més, un metge parlarà sobre els factors de risc que poden causar una fractura per osteoporosi, donarà consells nutricionals per prevenir-la i explicarà com evitar caigudes o accidents domèstics.

 

Segons explica el Dr. Xavier Nogués, cap de Medecina Interna de l’Hospital del Mar i president de la Sociedad Española de Investigación Ósea y del Metabolismo Mineral (SEIOMM), “mitjançant aquesta campanya, en la qual hem fet fins al moment més de 6.000 densitometries en 9 ciutats, hem pogut descobrir que més del 30% de les persones que s’ha apropat a les carpes pateix osteoporosi o osteopènia”.

 

Tal com continua comentant l’expert, “el pas següent consisteix a posar èmfasi en el foment del diàleg entre els pacients diagnosticats amb osteopènia o osteoporosi i el seu metge per tal que aquest pugui valorar el seu risc de fractura i establir el tractament adequat en cada cas”.

 

En aquest sentit, ‘Els teus ossos, la teva segona pell’ també incideix en el paper fonamental que exerceix el metge d’atenció primària en la prevenció de la fractura. “Mitjançant la prevenció primària, podem evitar que aquesta fractura s’arribi a produir”, comenta la Dra. Cristina Carbonell, metge d’atenció primària i vocal de SEIOMM. “A més, gràcies a la nostra proximitat amb el pacient, en el primer nivell assistencial tenim la capacitat de vetllar pel seu seguiment i el compliment terapèutic”.

 

Aquesta iniciativa de prevenció de la fractura per osteoporosi compta amb el suport de la Sociedad Española de Investigación Ósea y Metabolismo Mineral (SEIOMM) i l’Asociación Española contra la Osteoporosis (AECOS), i l’ aval de la Sociedad Española de Fracturas Osteoporóticas (SEFRAOS), l’Asociación Española para el Estudio de la Menopausia (AEEM), la Sociedad Española de Médicos de Atención Primaria (SEMERGEN) i la Sociedad Española de Médicos Generales y de Familia (SEMG). La campanya també compta amb el suport de les farmacèutiques Amgen i Ferrer.

Destacadas

  • La jornada laboral, cada vez más dimensionada, puede contribuir al déficit de vitamina D

    Olalla Loureiro

    La jornada laboral, cada vez más dimensionada, puede contribuir al déficit de vitamina D

    Leer más
  • La pronta recuperación de las capacidades comunicativas de Ana tras sufrir un ictus gracias a la rehabilitación intensiva de CEN

    Irene Lozano

    La pronta recuperación de las capacidades comunicativas de Ana tras sufrir un ictus gracias a la rehabilitación intensiva de CEN

    Leer más
  • La Cátedra VIU-NED de Neurociencia Global y Cambio Social abre una nueva convocatoria para el Premio a la Mejor Tesis Doctoral en Neurociencia

    Iciar Rubio

    La Cátedra VIU-NED de Neurociencia Global y Cambio Social abre una nueva convocatoria para el Premio a la Mejor Tesis Doctoral en Neurociencia

    Leer más

Newsletter

Suscríbete para conocer las novedades del mundo farmacéutico y sanitario.

¿Qué es?

FarmaNews pone a disposición de los medios y departamentos de comunicación, un canal para publicar notas de prensa y convocatorias del mundo sanitario y farmacéutico.

Contacto

C/ Pau Clarís, 21, local 2
08780, Pallejà, Barcelona