Notas de prensa

  • 21 de octubre de 2013
  • 120

La cirurgia virtual en 3D permet intervencions orals i maxil•lofacials amb total seguretat

  • Una de les possibilitats de la reconstrucció virtual és millorar l′estètica facial de qualsevol persona 
  • L′autor del primer trasplantament total de cara, a Barcelona

Barcelona, 21 d′ octubre del 2013. La cirurgia virtual en 3D permet realitzar tot tipus d′intervencions orals i maxil·lofacials amb total perfecció i seguretat i conèixer amb exactitud el resultat de forma prèvia, segons els organitzadors de la 21 Conferència Internacional de Cirurgia Oral i Maxil·lofacial, que se celebra a Barcelona. Es tracta del congrés mundial de l′especialitat, que té lloc cada dos anys a una ciutat del planeta, organitzat per l′Associació Internacional de Cirurgians Orals i Maxil·lofacials (IAOMS ) i que en aquesta ocasió reuneix més de 2.000 experts de diferents països. 

La cirurgia virtual en 3D forma part d′un programa de planificació quirúrgica que "multiplica la seguretat i eficàcia de la cirurgia oral i maxil·lofacial", explica el doctor Javier González Lagunas, president del congrés i de la Societat Espanyola de Cirurgia Oral i Maxil·lofacial (SECOM). Parteix d′un escàner tridimensional del cap del pacient, amb una tomografia de feix cònic, "el que possibilita reconstruir per complet tots els teixits durs i tous de la cara fins al més mínim detall". Després es realitza una operació virtual, sense la presència del pacient, amb el que s′aconsegueix "reduir el temps de l′operació, de la recuperació i el risc de complicacions". 

Un dels majors experts en aquest camp, que estarà present a la Conferència, és el doctor Daniel Buchbinder cap de la Divisió de Cirurgia Oral i Maxil·lofacial al Centre Mèdic Beth Israel de Nova York. Mitjançant la reconstrucció exacta en 3D del cap d′un pacient i de la seva cirurgia virtual pot tractar diferents tumors mandibulars. Amb un programa específic, projecta la imatge de la part sana de la mandíbula en la què havia de ser reconstruïda, aconseguint així "el millor resultat estètic possible". Després de la resecció i reconstrucció virtual de la mandíbula, el programa va establir on i com s′havien de realitzar els talls exactament. D′aquesta manera , "tots els possibles errors van ser eliminats".

 

Trasplantament de cara

Per la seva part, el doctor Eduardo Rodriguez, de la Universitat de Maryland, artífex del primer trasplantament facial total, presentarà els últims avenços en aquesta cirurgia. També explicarà la seva experiència amb la cirurgia virtual en reconstruccions facials d′alta complexitat. En un estudi en el qual ell mateix va participar, publicat a l′agost a la revista Plastic and Reconstructive Surgery, va presentar els resultats d′un grup de pacients que es van sotmetre a una reconstrucció craniofacial mitjançant un penjoll lliure de peroné. En uns es van aplicar tècniques convencionals i en altres el sistema CAD/CAM per ordinador, amb el qual es van reduir els temps operatoris. 

Un altre expert internacional que presentarà novetats en la reconstrucció del crani en 3D per a cirurgia oral i maxil·lofacial és el doctor Ashraf Ayoub, professor de Cirurgia Maxil·lofacial a la Universitat de Glasgow. El setembre passat també va publicar un estudi a la revista International International Journal of Oral and Maxillofacial Surgery, en què mostrava els avantatges d′imprimir una mandíbula en 3D amb el model de les dents del pacient incorporat. També està investigant en l′ús de la imatge proporcionada per la tomografia en 3D per detectar asimetries amb més precisió al llavi leporí. El doctor Ayoub dictarà un curs per a experts dins del congrés, "que permetrà estendre la pràctica de la cirurgia virtual a altres parcel·les de la cirurgia maxil·lofacial", segons el doctor Julio Acero, president del comitè científic del congrés.

 

Estètica facial

En aquest sentit, una altra de les possibilitats de la reconstrucció virtual en cirurgia oral i maxil·lofacial guiada per ordinador és millorar l′estètica facial de qualsevol persona, assenyala el doctor Acero. "Mitjançant l′escàner facial podem detectar irregularitats i asimetries amb molta més precisió, decidir el resultat ideal i aconseguir-lo amb la màxima seguretat". La introducció d′aquest tipus de tècniques "està suposant una revolució en les diferents àrees d′aquesta sofisticada cirurgia que seran debatudes durant el Congrés".

Destacadas

  • La sepsis causa hasta el 20% de las muertes en el mundo

    Alba Martín

    La sepsis causa hasta el 20% de las muertes en el mundo

    Leer más
  • La Comisión Europea concede la aprobación de la segunda indicación de TEPKINLY® (epcoritamab) para el tratamiento de adultos con linfoma folicular en recaída o refractario

    Farmanews Farmanews

    La Comisión Europea concede la aprobación de la segunda indicación de TEPKINLY® (epcoritamab) para el tratamiento de adultos con linfoma folicular en recaída o refractario

    Leer más
  • El 70% de los dietistas-nutricionistas españoles especializados en terapia cetogénica se reúnen para profundizar en el manejo nutricional para el tratamiento de la epilepsia refractaria

    Alba Martín

    El 70% de los dietistas-nutricionistas españoles especializados en terapia cetogénica se reúnen para profundizar en el manejo nutricional para el tratamiento de la epilepsia refractaria

    Leer más

Newsletter

Suscríbete para conocer las novedades del mundo farmacéutico y sanitario.

¿Qué es?

FarmaNews pone a disposición de los medios y departamentos de comunicación, un canal para publicar notas de prensa y convocatorias del mundo sanitario y farmacéutico.

Contacto

Avda. Mare de Déu de Lourdes, 108,
08757, Corbera de Llobregat
(Barcelona), España