Notas de prensa

  • 29 de enero de 2013
  • 168

Una investigació finançada per l’aecc identifica dos tipus moleculars de colangiocarcinoma, el càncer hepàtic més agressiu

- Aquest estudi, únic a Espanya i pioner a nivell internacional, té com a objectiu trobar un tractament farmacològic efectiu que sigui l’alternativa a la no sempre possible intervenció quirúrgica
- Es preveu obtenir resultats en el termini de 4 anys
- L’equip d’investigació està liderat pel prestigiós Dr. Josep M. Llovet, Professor ICREA a IDIBAPS- Hosp Clinic i Catedràtic de Medicina a Mt Sinai, Nova York.

Barcelona, 29 de Gener de 2013.- Una investigació finançada per l’aecc Barcelona-Fundació Científica ha establert la classificació molecular (mecanisme genètic) del colangiocarcinoma intrahepàtic (CCI). El que suposa un avenç important de cara a la recerca d’un tractament farmacològic eficaç, ja que fins ara l’únic tractament és quirúrgic i només és aplicable en els estadis inicials d´aquesta malaltia. Aquest càncer, molt resistent a qualsevol teràpia, és el segon tumor hepàtic més frequent.
 
La recerca ha permès establir una classificació molecular del CCI que ha derivat en la divisió de dos subclasses, una d´elles més agressiva que l´altra i amb caracteristiques diferents. L’estudi, únic a Espanya i pioner a nivell internacional, ha analitzat els texits tumorals de 150 pacients i n’ha estudiat les alteracions genetiques més importants d’un tipus de càncer profonament desconegut des del punt de vista molecular.

La investigació està dirigida pel Dr. Josep María Llovet, President de la International Liver Cancer Association (ILCA) i professor d’investigació ICREA a l’Hospital Clínic, des d’on es desenvolupa i coordina la major part de l’estudi, que compte amb el suport de dos dels principals centres internacionals de tractament de càncer hepàtic: el Mount Sinai de Nova York i el National Cancer Institute a Milà. “Els resultats obtinguts en la primera part de la investigació ens permeten conèixer quin és el diferent comportament biològic del tumor. A partir d´aquest descobriment podem aprofundir en les diferents sensibilitats a un possible tractament farmacològic i dissenyar una teràpia personalitzada dirigida a cada alteració molecular específica. L’estudi també es important perquè ens permetrà determinar el factors de risc i la predisposició genètica”, afirma el doctor Llovet. Aquesta segona part de la investigació tindrà una duració aproximada de quatre anys.

L’aecc de Barcelona a través de la Fundació Científica de l’aecc finança amb 1.200.000 € a aquesta recerca, per a un període de cinc anys (del 2011 al 2016). Aquest finançament, un dels més importants a nivell privat, esdevé del compromís de l’associació d’incentivar l’estabilitat i l’excel·lència de la investigació oncològica a Espanya, “no només en els càncers més comuns, sinó en aquells que estan orfes a nivell de coneixement i en els que és especialment necessari identificar dianes terapèutiques, ja que actualment no n’hi ha”, afirma Juli de Miquel, President de l’aecc Catalunya contra el Càncer de Barcelona, finançadora d’aquesta recerca.
El CCI és un càncer amb molt mal pronòstic i poques possibilitats de tractament, que ha patit en la darrera dècada un augment d’incidència del 10% anual. A Espanya cada any es diagnostiquen entre 400 i 500 casos, d’aquests només al voltant del 30-40% poden rebre tractament quirúrgic. La supervivència als 5 anys es situa entre un 20 i un 40%.
 
L’aecc, 60 anys d’experiència en la lluita contra el càncer
L’aecc és una ONL (Organització No Lucrativa), privada i declarada d’utilitat pública que porta 60 anys treballant en la lluita contra el càncer. L’ aecc integra a pacients, familiars, persones voluntàries i professionals que treballen units per prevenir, sensibilitzar, acompanyar a les persones afectades i finançar projectes d’investigació oncològica que permetran un millor diagnòstic i tractament del càncer.
Estructurada en 52 Juntes Provincials i present en més de 2.000 localitats espanyoles, l’aecc desenvolupa el seu treball a través dels seus més de 15.000 voluntaris, 703 empleats i més de 147.000 socis sota la filosofia de col·laboració amb les autoritats sanitàries, institucions científiques i aquelles altres entitats que persegueixen un fi anàleg al de l’associació. Tot sempre sota els principis d’independència, professionalitat, transparència i proximitat.
 
Durant l’any passat, l’aecc va atendre més de 60.000 persones a tota Espanya.
L’aecc de Barcelona, amb seu a la Gran Via de L’Hospitalet, 199 – 203 (2a. Planta, Accés C) de L′Hospitalet del Llobregat – Barcelona, gestiona els seus propis recursos destinats a programes i ajudes que destinen íntegrament al seu àmbit d’actuació. L’aecc de Barcelona està present actualment a més de 90 municipis d’arreu de la província.

Els objectius principals de l’aecc Catalunya Contra el Càncer són: el suport i recolzament al malalt de càncer i la seva família; la prevenció del càncer i la promoció de la salut; el foment de la recerca oncològica de qualitat i propera al pacient; aquesta missió és possible gràcies als programes de voluntariat; i la mobilització social i de recursos i la sostenibilitat econòmica de l’entitat.

 
Fundació Científica de l’aecc, finançant l’excel·lència en investigació oncològica
L’ aecc manté com un dels seus objectius prioritaris la investigació oncològica de qualitat. Amb aquest propòsit va néixer la Fundación Científica el 25 d’octubre de 1971.

Destacadas

  • XIV Curso de Cáncer Hereditario de SEOM

    Farmanews Farmanews

    XIV Curso de Cáncer Hereditario de SEOM

    Leer más
  • Giromed Institute y Pangaea Oncology crean Pectus Respiratory Health e inaugurarán un centro de investigación de enfermedades respiratorias en Girona

    Patricia Morén

    Giromed Institute y Pangaea Oncology crean Pectus Respiratory Health e inaugurarán un centro de investigación de enfermedades respiratorias en Girona

    Leer más
  • Las presentaciones atípicas pueden retrasar el diagnóstico de la XLH en hasta un 50% de los pacientes

    Alba Martín

    Las presentaciones atípicas pueden retrasar el diagnóstico de la XLH en hasta un 50% de los pacientes

    Leer más

Newsletter

Suscríbete para conocer las novedades del mundo farmacéutico y sanitario.

¿Qué es?

FarmaNews pone a disposición de los medios y departamentos de comunicación, un canal para publicar notas de prensa y convocatorias del mundo sanitario y farmacéutico.

Contacto

Avda. Mare de Déu de Lourdes, 108,
08757, Corbera de Llobregat
(Barcelona), España