Notas de prensa

  • 21 de mayo de 2014
  • 139

L’Acadèmia premia la recerca, la solidaritat, i la divulgació en l’àmbit de la salut

 L’Acadèmia de les Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears entrega el Premi Josep Trueta al Dr. Antoni Bayés Genís, per la seva recerca coherent en l’àmbit de la patologia cardiològica amb possibilitats de gran progressió futura La gala també ha valorat la solidaritat, ja que es s’han entregat diferents beques per a projectes humanitaris i premis per a projectes de divulgació sanitària El Premi Jordi Gol i Gurina, destinat a premiar i fer pública la trajectòria professional i humana d’un metge o un altre professional de les ciències de la salut vinculat a països de parla catalana, ha recaigut en el doctor Josep Maria Grau i Veciana

 

S’ha celebrat el lliurament de premis de l’Acadèmia 2014 així com el de les Societats. En un acte realitzat a l’auditori de l’Acadèmia, s’han entregat els premis i beques d’enguany. El lliurament de premis ha comptat amb la presència del Conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Boi Ruiz i Garcia

 

L’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears ha fet entrega del Premi Josep Trueta, dedicat a la trajectòria de recerca on dins de l’àmbit de la salut hagi donat fruit una o més publicacions en els últims cinc anys (mínim una durant l’any 2013), realitzada a Catalunya, Balears, València o Andorra; va recaure en el Dr. Antoni Bayés Genís. Valorant la importància de les publicacions i una línia de recerca coherent en l’àmbit de la patologia cardiològica amb possibilitats d’una gran progressió de cara al futur. 

 

Per la seva part, el Premi Jordi Gol i Gurina, destinat a premiar i fer pública la trajectòria professional i humana d’un metge o un altre professional de les ciències de la salut vinculat a països de parla catalana, ha recaigut en el doctor Josep Maria Grau i Veciana. 

 

El Premi Carolina Meléndez, destinat a reconèixer i divulgar les aportacions que han conduït a un creixement de la professió, ha recaigut en la doctora Montserrat Antonín Martín. Aquest premi està destinat a fer pública la trajectòria professional i humana d’un metge o un altre professional de les ciències de la salut, vinculat a països de parla catalana. 

 

Aquest any el Premi Acadèmia/CAMFiC, a la millor iniciativa de millora dels serveis sanitaris en atenció primaria, s’ha declarat desert. 

 

 

 

Valorant la solidaritat 

 

La gala també ha valorat la solidaritat, ja que s’han entregat diferents beques per a projectes humanitaris. La Beca de Cooperació Acadèmia del Món, destinada a col·laborar en les despeses d’un cooperant que participi en programes de cooperació internacional en temes de solidaritat ha recaigut en els projectes “Campanya quirúrgica al Centre hospitalari Saint Dominique de Djunang, Bafoussam (Camerun). Docència del personal mèdic local en anestèsia i reanimació” del Dr. Víctor Egido Estévez i “Quan no hi ha psiquiatres: Un programa de Salut mental a Sierra Leona” de la Dra. Maria del Pino Alonso Ortega. Aquest últim és un projecte amb continuïtat en el temps en un àmbit poc freqüent com és la salut mental. 

 

La ONG Active Àfrica ha rebut el Premi Joaquim Bonal, pel projecte “Cura dels malalts de SIDA de l’organització Kaggwa Community home based care, de Lilongwe (Malawi)”. Per ser un projecte detallat, amb garanties de viabilitat i que dóna continuïtat a un projecte que està generalitzant l’atenció a través d’un model sostenible de formació en l’escola i de voluntaris amb atenció domiciliària a malalts de SIDA de Malawi. 
 

 

Es valora la recerca 

 

D’altra banda, des de l’Acadèmia també es gratifica la recerca en l’àmbit de la salut. De fet, la Beca a la Recerca Bàsica ha estat pel projecte “Transplantament cel·lular i diabetis mellitus: com millorar la revascularització i la supervivència de l’empelt”, del Dr. Ramon Gomis de Barbarà

 

També, la Dra. Silvia Bielsa Martín ha obtingut la Beca de Recerca Clínica amb el projecte “Durada òptima del tractament antibiòtic en pacients amb vessament pleural parapneumònic complicat o empiema: assaig clínic randomitzat”. 

 

Per últim, les Beques d’Ajut a Societats han estat per a la Societat Científica d’Acupuntura de Catalunya i de Balears, per a la Societat Catalana d’Immunologia, i  per a la Societat Catalano-Balear de Transfusió Sanguínia. 

 

 

 

Promoció i divulgació de la Salut 

 

Així mateix, la promoció de la salut també ha tingut cabuda al repartiment de guardons a la gala de l’Acadèmia. El Premi Ramon de Teserach, destinat a l’activitat que, en pro de la promoció de la salut, hagi desenvolupat una entitat cívica sense ànim de lucre; aquest any s’ha dirigit a la “Fundació Institut Guttmann”, pel seu projecte “Game Over, no te la juguis!”. Un projecte on s’aplica un ampli programa de sensibilització i conscienciació dels joves en la prevenció d’accidents i les lesions medul·lars i cerebrals. 

 

Finalment, el Premi Jaume Aiguader i Miró, referent a un treball que sobresurt per a la divulgació i educació sanitàries difós pels mitjans de comunicación de Catalunya, Balears, València i Andorra l’any 2013; ha sigut per a la senyora Sònia Fuentes Sanmartín, pel seu llibre El Silenci dels Nens. La infància és un col·lectiu al que s’ha prestat poca atenció; així, pretén ajudar als nens a afrontar el patiment per la malaltia o la mort dins la seva família. 

 

 

 

INFORMACIÓ SOBRE “L’ACADÈMIA”:

 

L’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears és una entitat fundada l’any 1872, amb personalitat jurídica oficialment reconeguda, i constitueix una tribuna i lloc de reunió dels professionals de la salut de Catalunya, Balears, València i Andorra. És una institució independent al servei del país i no vinculada a cap organisme oficial.

 

La seva finalitat és fomentar l’estudi i el conreu de les ciències de la salut en tots els seus aspectes: humà, tècnic, social i cívic, tant en la seva vessant assistencial com docent i d’investigació.

 

És una comunitat científica viva, fruit de l’esforç col·lectiu, que s’adapta a les necessitats i circumstàncies científiques del moment, que treballa en col·laboració amb altres societats mèdiques, biològiques i farmacèutiques, nacionals i estrangeres, amb una constant inquietud de progrés.

 

És la corporació mèdica més important del nostre país, pel nombre de socis, més de 25.000. Està integrada per 80 societats científiques que agrupen els professionals de les ciències de la salut. El curs 2010-2011 el volum d’activitats científiques que s’ha desenvolupat conjuntament és superior als 1700 actes i els professionals que hi assisteixen ronda la xifra de 40.000 persones.

 

És present arreu de Catalunya, i també a Balears, València i Andorra, mitjançant les seves 22 filials i, per les seves especials característiques, fruit del impuls de la societat civil, es pot considerar que és una institució única al món.

Destacadas

  • XIV Curso de Cáncer Hereditario de SEOM

    Farmanews Farmanews

    XIV Curso de Cáncer Hereditario de SEOM

    Leer más
  • Giromed Institute y Pangaea Oncology crean Pectus Respiratory Health e inaugurarán un centro de investigación de enfermedades respiratorias en Girona

    Patricia Morén

    Giromed Institute y Pangaea Oncology crean Pectus Respiratory Health e inaugurarán un centro de investigación de enfermedades respiratorias en Girona

    Leer más
  • Las presentaciones atípicas pueden retrasar el diagnóstico de la XLH en hasta un 50% de los pacientes

    Alba Martín

    Las presentaciones atípicas pueden retrasar el diagnóstico de la XLH en hasta un 50% de los pacientes

    Leer más

Newsletter

Suscríbete para conocer las novedades del mundo farmacéutico y sanitario.

¿Qué es?

FarmaNews pone a disposición de los medios y departamentos de comunicación, un canal para publicar notas de prensa y convocatorias del mundo sanitario y farmacéutico.

Contacto

Avda. Mare de Déu de Lourdes, 108,
08757, Corbera de Llobregat
(Barcelona), España